Wijnstokken werden voor het eerst in België verbouwd in de Middeleeuwen, rond de 9e eeuw. Het is onwaarschijnlijk dat er voor die tijd al wijnstokken werden verbouwd, aangezien het klimaat ongeschikt was en Gallië bedekt was met dichte bossen, hoewel de wijngaarden van Parijs al in de 4e eeuw werden vermeld.
Vanaf die tijd verspreidden de wijnstokken zich noordwaarts en tegen de 8e eeuw waren de oevers van de Rijn bedekt met wijngaarden. In die tijd moeten ook de eerste pogingen tot wijnbouw in België zijn gedaan.
Wijngaarden waren al goed ingeburgerd in Amay: de wijngaard van Vivegnis, ten noorden van Luik, zou al oud zijn in de 9e eeuw, net als de wijngaard van Hutois, die gedeeltelijk toebehoorde aan de bisschop van Luik. De oevers van de Maas waren zeer gecultiveerde gebieden met goed geëxponeerde hellingen.
In de 14e eeuw had elke stad zijn eigen wijngaard, binnen of buiten de stadsmuren. Al deze steden (Doornik, Leuven, Brussel, Brugge, Gent, Thuin, Hal, Dinant, Namen, Tongeren, Hoei, Luik) hebben sporen nagelaten van hun wijngaarden in lokale plaatsnamen zoals Wijnberg, mont des vignes, Wijngaard, aux vignes, Vivegnis, Vinalmont..., rue des Coteaux, enz.
De eerste mensen die wijnstokken kweekten waren monniken, omdat ze een zuivere, gezonde drank nodig hadden voor hun feesten (d.w.z. een microbiologisch verantwoorde drank die mensen niet dreigde te besmetten met 'vervuild' regenwater) en wijn voldeed aan hun verwachtingen.
Daarom waren de eerste wijngaarden eigendom van abdijen. Sommige van de meer georganiseerde abdijen bezaten zelfs wijngaarden ver van hun grondgebied. Wijngaarden werden ook gecultiveerd door particulieren en zelfs heren, zoals de hertogen van Bourgondië, die wijngaarden bezaten in Brussel, Leuven, Aarschot, Namen en Bergen.
Sindsdien is de wijnsector sterk geëvolueerd en kunnen de Belgen rekenen op een steeds groeiend aanbod van producten, waaronder :
In Wallonië : Domaine du Chenoy, Domaine W, Ruffus vignoble des Agaisses, Ry d'Argent, Château Bon Baron, Vins de Liège, Domaine du Chapitre, Château de Bioul, Château de Bousval, Domaine de Glabais, Domaine de Mellemont, Domaine Poirier du loup, Villers la vigne, Vin du pays de Herve
In Vlaanderen : Wijndomein Entre-Deux-Monts, Genoels-Elderen, Clos d'Opleeuw, Wijndomein Aldeneyck, Schorpion, Chardonnay Meerdael
Het is duidelijk dat de Belgische wijnsector een mooie toekomst voor zich heeft!